04 April 2009

In lupta cu RATBul

Ieri am facut ceva de care sunt mandru. De cand mi-am luat anul trecut amenda RATB pentru ca nu aveam bilet (si asta pentru ca nu exista case de bilete in statia aia) nu prea mai merg fara bilet decat dupa 10-11 noaptea sau duminica dupa 5-6 PM.
Ma urc in autobuzul 105. La urmatoarea statie, intra niste liceeni. Multe fete, multe pitipoance. La vreo 10 secunde dupa ce se inchid usile aud "biletul la control!" undeva in spate. Eu imi cautam biletul, iar controloarea tocmai ce isi gasise o victima.
Un baiat de 16-17 ani.
-Nu am.

-Atunci act de identitate.

-Nu am nimic.

-Pai trebuie sa iti dau amenda.

-Iertati-ma va rog, nu am avut de unde sa iau bilet, ca nu e casa de bilete.

-Nu ma intereseaza. Trebuia sa mergi pe jos.

Exact atunci mi-a sarit tandara. Avea dreptate baiatul. Daca nu ai casa de bilete ce faci? Mergi doua statii pe jos? Marlania ma scoate din sarite. Si marlanie este faptul ca acesti controlori se urca doar in statii clandestine.
Deja ma gandeam cum sa fac sa ma cert cu ele. Pana mea, asta e meserie? Oare ce calificare trebuie sa ai pentru a fi controlor? Liceu? Nici macar. Trebuie sa fii in stare sa compari niste gauri si sa recunosti o bancnota de 50 lei(amenda pe loc). Ah, si sa stii sa scrii amenda. Deci daca stii sa scrii si sa citesti, poti munci la ei.

Si cum imi cautam eu biletul in portofel, am gasit un alt bilet de 2 calatorii, compostat. Il compar cu al meu si observ ca unul din capete e identic. Sa vezi ce le-o fac!

Ii fac semn tipului, si ii dau biletul. Controloarea nu ne vazuse dar a ramas masca atunci cand rapperasul i-a aratat ca a facut rost de bilet. Da, era rapper am uitat sa precizez. Se nascuse o oarecare solidaritate caci si eu am fost rapper printr-a 9 a.

-Ce bilet e asta? De unde il ai? Nu e bun!

El tacea. Probabil s-a gandit ca i-am dat un bilet de-ampulea. Cred ca vroia sa taca malc ca poate il lasa sa plece. Nu il condamn. Dar atunci am intervenit eu:

-Cum, doamna, sa nu fie valid? Cum nu e bun? Am compostat eu pentru el. V-ati uitat bine?

-Pai uite, nu e bun(imi arata celalalt capat al biletului).

-Nu, nu.. la celalalt capat v-ati uitat? Uitati, 3 gauri pe orizontala, una deasupra pe mijloc. E bun sau nu?

-Aaa, nu stiam ca e de 2 calatorii.

-Cum sa nu stiti, doamna? E de culoare rosie, are 2 calatorii. Nu va e rusine sa faceti furt in public si pe fata?

-Dar tu cine esti? De ce ii dai bilet?

-Suntem tovarasi, doamna. Unde e problema?

-Pai nu ai voie sa ii dai bilet, el nu avea bilet, asta nu e biletul lui.

Atunci chiar m-am iesit din pepeni.

-Nu discutam asa ceva. Are bilet e liber sa plece, PUNCT. Nu stabiliti dumneavoastra al cui e biletul sau cine a platit pentru el.

-Da` de ce te bagi?

-De ce ma bag? Ma bag pentru ca sunteti niste japcangii, de-asta ma bag. Numai japca stiti sa faceti. Va urcati numai in statii fara casa de bilete. Faceti controale seara dupa ce se inchid casele.
Iese si el obosit de la scoala si ce face? Merge 2 statii sa isi ia bilet pentru inca 2 statii pana acasa?
Numai japca stiti. Mai rau ca hotii de buzunare!

-Daca nu gasesti paine la primul magazin ce faci, mori de foame, sau cauti un magazin sa cumperi? Asa cum painea e o necesitate, la fel si biletul.

Replica asta cred ca era invatata. Mi-a spus-o cu un aer din-asta gen: ha, ce mai zici acum?

-Cand o sa vindeti bilete la maxim 500 de metri de fiecare statie, nu o sa mai aiba nimeni nici o scuza. Cand o sa va urcati doar la statiile cu bilete, atunci nu o sa am ce sa comentez.

-Studentii si elevii au gratuitate, de ce nu are abonament?

-Pai daca are gratuitate de ce il mai controlati?

-Pai de ce nu isi face abonament?

-Aaa da, asta ca sa mai imbogatim birocratia, nu?

Femeia ii face semn baiatului ca poate sa plece, asta iese fugind pe usa si imi multumeste de afara. Eu am mai continuat discutia o statie, am tipat, am tunat si am coborat. Doi batrani care se dau jos cu mine susotesc intre ei: "Da domne, are dreptate tanarul!"

Fi-v-ar palariile sa va fie, bine ca imi dati dreptate abia acum!

4 comments:

inSecure said...

Foarte bine le-ai facut, mama lor de bulangii.

politehnist said...

Super tare. Felicitari.

ily said...

Eee, ai avut cojones, tinere. Tare.

Mădă said...

:))asa e.