07 March 2009

Urban

-0-0-

Esti urban daca te imbraci urban, ai atitudine urbana, te plimbi urban, petreci urban in locuri urbane-suburbane-subterane, si mai ales daca te simti integrat in peisajul urban bucurestean.

Nu am nimic cu urbanul, imi place, e un curent nou, modern, nechicios, pacifist, e un mix intre britpop-emo-hippie. Eu pana sa aud de urban, ii spuneam indie. ‘Being urban’ este oarecum de actualitate, avand in vedere ca s-a impanzit si la noi cam la maxim 1-2 ani diferenta de UK-US People(principalii nascatori de curente sociale).
Ce inseamna sa fii urban?

Tine oarecum de vestimentatie, in sensul ca poti sa te imbraci si ca un emo,adica bluzoane in carouri roz si negre, fesuri in dungi multicolore, insigne, blugi ingusti la glezne(mai ales la baieti), dar si cu blugi largi. In cazul fetelor cu fusta gogosar, dar in general in orice fel de fuste exceptand mini-urile.
Dar mai mult, e vorba de lifestyle aici. Nu poti fi urban daca nu iesi in mod frecvent in oras. Si nu oriunde. Principala zona in care iti petreci timpul este Centrul Vechi(zona Lipscani).

In plus urbanul asta sta bine pe o anumita arie de varsta. Nu poti fi un urban cool la 26 de ani. In cazul asta esti doar baiatul ala mare de la bloc de 20 de ani care umbla cu copiii de 16 pentru ca nu are alti prieteni. El este un smecher printre ei, insa parintii celorlalti copii il suspecteaza de pedofilie si le spun adesea sa nu mai umble cu el. Intr-un final, copiii mai cresc si incep sa il considere un ratat.

Revenind.. Pentru a fi urban iti trebuie o varsta intre 16 si 23-24 ani. Practic dupa ce termini facultatea, te cam individualizezi si incepi, daca nu cumva ai si facut-o, sa iti dezvolti o identitate personala, si sa o pui desupra identitatii de grup. Orice exceptie de la regula asta intra la categoria: loseri, persoane care au uitat sa se maturizeze, sau a caror pubertate s-a terminat mult prea tarziu, sau etc.

Aseara, am perindat putin zonele urbane (centrul vechi). Si m-am lasat condus de cineva de la arhitectura (ei sunt principala sursa de urban din Capitala). De fapt daca stau sa ma gandesc nu e la arhitectura ci la urbanism, ironic, nu ? :D

Intram in GOBLIN. Intrare 10 lei pentru care primesc un shot dulce-acrisor, bun, desi cred ca era o combinatie intre 2 sucuri. E la subsol, lucru care te anunta ca daca esti in cautare de urban sunt sanse sa fi nimerit bine. Cobor, vad o masa de fusbal, nice, merg mai departe, intru in mai in branza si dau de un tunel in care dansau oameni. Bun, ma duc la bar, beau shot-ul, cer si un peroni, 8 lei. Ma gandesc ca tre’ sa fie pe la nivelul lui Expirat macar. Ma bag si mai in branza, in multime, si incep sa simt atmosfera. Care era de cacat. Eu nu sunt o persoana fitoasa, ma simt bine printre oameni de orice fel, insa astia de acolo erau toti, dar toti(!) niste wannabes. Era putin kitschos aerul. Era un cuplu care cica dansa indie, numai ca el din cand in cand, ii mai dadea palme la burta ca pe manele.

Deci a fost putin frustrant. Mergem la sugestia altcuiva in Club A. Nu fusesem niciodata. Da stiu, cat de neiesit din casa sa fii? :) Ce mi s-a parut chiar misto, e salonul de discutii. Foarte interesant si parca facut pentru socializat. Ideea era sa te intalnesti cu de-ai tai, sa discuti ce ati mai facut, ce vi s-a mai intamplat, era o atmosfera oarecum familiala, mai toata lumea stia pe toata lumea. Multi erau de la Ion Mincu(arhitectura). Ma perind putin pe acolo, ca si cum, si vad ca e si un ring de dans, unde multe persoane transpirate se frecau de alte multe persoane transpirate, ceva mai inghesuit decat in B52 sambata.

Booon, am vazut si Club A, hai sa ii dam spre Expirat/Other Side, poate e mai liber acum. Initial acolo am vrut sa mergem dar erau vreo 10 oameni care asteptau pe la fiecare intrare, semn ca era cam aglomerat. Iesim ploua. Torential. Fugim, ne udam ca dracu(nu ca dracu s-ar uda mai mult decat un om, dar deh, asta e expresia). Pe drum ne uitam la ceas, ora 03. Ora buna pentru retragere.

Dupa iesirea de aseara, imi vine sa spun urmatoarea chestie despre urban. E cool, dar poti sa dai si gres cu el. In Bucurestiul urban de azi, exista o droaie de locuri care se vor a fi urbane, dar nu sunt, si exista o droaie de persoane care au inteles gresit ideea. Dar printre atatea orori, am vazut cei drept si oameni natural urbani. Care nu fac un scop din asta, ci pur si simplu asa le vine.

No comments: